پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳  |  Thursday, 21 November 2024

دیباچه

کد خبر: ۵۰۸۵۷
تاریخ انتشار : ۳۳ : ۱۷ - ۲۶ مرداد ۱۴۰۰

هرمز فرهت، آهنگساز و استاد ایرانی مقیم خارج کشور که ساخت موسیقی برای پنج فیلمِ موج نو سینمای کشورمان را در کارنامه داشت، درگذشت.

به گزارش دیباچه ، هرمز فرهت آهنگ‌ساز و موسیقی‌شناس ایرانی مقیم ایرلند، امروز (سه‌شنبه ۲۶ مرداد) در ۹۳ سالگی درگذشت.

او خالق موسیقی متن فیلم‌هایی چون «گاو»، «آقای هالو» و «پستچی» به کارگردانی داریوش مهرجویی و «آرامش در حضور دیگران» و «صادق کرده» ساخته ناصر تقوایی بود. 

فرهت که نزد اساتیدی چون حسین صبا (سنتور) و نصرالله زرین‌پنجه (سه‌تار) با موسیقی کلاسیک ایرانی آشنا شده بود، فارغ‌التحصیل موسیقی از دانشگاه «یوسی‌ال‌ای» بود.

پایان‌نامه دکترای هرمز فرهت با عنوان «مفهوم دستگاه در موسیقی ایران»، در ۱۹۹۰ توسط انتشارات دانشگاه کمبریج در بریتانیا به چاپ رسید که از مهمترین نوشته‌ها درباره موسیقی ایرانی به زبان انگلیسی است.

هنرمندان و اهالی موسیقی در در اینستاگرام تسلیت گفتند | شاهین فرهت : پسرعمویم یکی از بزرگترین وزنه‌های موسیقی در تاریخ موسیقی ایران بود

آنطور که شاهین فرهت که خودش استاد دانشگاه و آهنگساز و پسرعمویِ هرمز فرهت است گفته است ، این هنرمند یکماه پیش مبتلا به ذات‌ریه شد و  از یک طرف کهولتِ سن و از یک طرف دچار شدن به این بیماریِ ذات‌ریه او را از پا درآورد.

شاهین فرهت درباره پسرعموی خود اینچنین ادامه می دهد :

" هرمز فرهت یکی از بزرگترین وزنه‌های موسیقی در تاریخ موسیقی ایران بود. او از اولین کسانی است که درباره موسیقی ایرانی مقالات علمی نوشته است. تز دکترای او درباره دستگاه‌های موسیقی ایرانی است و در فُرم‌های مختلف موسیقی مانند سمفونی، سونات، کنسرتو و سوئیت اثر ساخته‌ است."

او که با خبرگزاری تسنیم به گفتگو پرداخته می افزاید: "  هرمز فرهت در 6 دانشگاه بزرگ جهان رئیس دپارتمان موسیقی بوده است؛ او رئیس دپارتمان موسیقیِ دانشگاه تهران، دانشگاه UCLA کالفورنیا، دانشگاه لانگ بیچ در کالیفرنیا، دانشگاه بلفاس و دانشگاه دابلین را در کارنامه دارد.

هنرمندان و اهالی موسیقی در در اینستاگرام تسلیت گفتند | شاهین فرهت : پسرعمویم یکی از بزرگترین وزنه‌های موسیقی در تاریخ موسیقی ایران بود

بسیاری از آثار هرمز فرهت هنوز اجرا نشده‌اند. یکی از دغدغه‌های من چاپ و اجرای آثار موزیسین‌های ایرانی است. امیدوارم روزی بتوانیم آثار هرمز فرهت و  البته دیگر آهنگسازان موسیقی ایران را اجرا کنیم."

در پی درگذشت این هنرمند ارزشمند ، برخی از چهره های هنری و تعدادی از اهالی موسیقی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام ، با انتشار عکسی از  هنرمند فقید ، تسلیت گفتند. 

در همین رابطه ؛معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی درگذشت هرمز فرهت ـ آهنگساز و موسیقی شناس ـ را تسلیت گفت.

سید مجتبی حسینی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این پیام نوشته است:

«هو الباقی

خبر، فقدان یکی از ماندگاران موسیقی است؛ «مینا» شکست و به حکم الهی، از «دایره» این جهان بیرون و راهی خانه آخر شد؛ به امید «آرامش». موسیقی در غم دکتر هرمز فرهت، پژوهشگر ممتازی نشست که با معرفی هر چه بیشتر «دستگاه»، راوی شایسته موسیقی ایرانی در جهان شد.

فرهت، هم موسیقی شناس بود، هم آهنگساز کارهای ماندگار سینمای ایران، مانند فیلم ارزشمند  «گاو»؛ از یک سو کارنامه‌ای سنگین در تحقیق و تدریس داشت و از روی دیگر، با آثاری ماندگار به گنجینه موسیقی ما در آهنگسازی افزوده است؛ همه آنچه از یک موسیقی دان انتظار است به نیکوترین شیوه.

حال، این غم گران را به موسیقی دوستان و خانواده گرامی ایشان، به ویژه استاد شاهین فرهت صمیمانه تسلیت می‌گویم.

برای آن درگذشته، از پروردگار سبحان، آرزوی آمرزش و آرامش دارم.»

هنرمندان و اهالی موسیقی در در اینستاگرام تسلیت گفتند | شاهین فرهت : پسرعمویم یکی از بزرگترین وزنه‌های موسیقی در تاریخ موسیقی ایران بود

نام:
ایمیل:
* نظر:
مطالب برگزیده
گفتگو دیباچه با رییس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان

شرکت ۷۰ طرح از ۱۹ استان در نمایشگاه جشنواره خوارزمی/منتخبین جشنواره، بدون کنکور وارد دانشگاه می‌شوند!

۰۹:۰۰  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی

ما با کلاس‌های آزاد در دنیا ارتباط داریم/ سعی داریم با وزارت علوم همکاری داشته باشیم، اما این همکاری تاکنون رضایت بخش نبوده است!

۲۰:۴۲  -  ۲۹ آبان ۱۴۰۳
مجید اسماعیلی، نوازنده پیشکسوت ویولنسل در گفتگو با دیباچه مطرح کرد؛

ارکسترهایی که در کشورمان برگزار می‌شوند، هم ردیف ارکستر های کشور های دیگر هستند!

۱۴:۱۵  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان در گفتگو با دیباچه خبر داد؛

نمایش گرگوربافی و تراش صدف‌های دریایی در نمایشگاه ملی صنایع دستی/ بندرلنگه به‌عنوان شهر ملی گلابتون، شناخته شده است

۱۳:۰۲  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
گفتگو اختصاصی دیباچه با استاد فرهاد فخرالدینی، بنیان گذار ارکستر ملی ایران

عرصه موسیقی نیازمند حمایت دولت است و نباید به آن آسیب بزنند! / تِم سازی نمی‌تواند یک اثر موسیقایی را فاخر کند!

۲۰:۲۴  -  ۲۷ آبان ۱۴۰۳
گفتگوی دیباچه با مهدی وثوقی راد، بازیگر پیشکسوت عرصه تئاتر و تلویزیون

برخی از نمایش‌های روی صحنه، اصالت و پختگی لازم را ندارند/ آخرین خبرها از پروژه جدید نیما جاویدی!

۱۳:۲۱  -  ۲۶ آبان ۱۴۰۳
" گالری آرت پرشیا " میزبان هنرمند معاصر کشورمان شد؛

شگفتی نمایشگاه انفرادی آثار استاد "جلیل خلیلی" و هنری که باید دیده شود!

۲۰:۰۴  -  ۲۲ آبان ۱۴۰۳
پربازدیدها
آخرین اخبار